Verslavingsexpert: “Gedoogbeleid cannabis is rampzalig voor preventie”

An Van Duyse (50), medisch directeur van verslavingscentrum De Sleutel, waarschuwt in een interview met De Tijd voor de gevolgen van cannabis. Gebruikers lopen drie keer meer kans op een psychose en ook de kans op een depressie neemt spectaculair toe. De expert is dan ook geen grote fan van het gedoogbeleid voor de drugs.

“Ik gedoog het gedoogbeleid”, zegt Van Duyse in het interview. Volgens de expert is het gedoogbeleid goed voor gebruikers en verslaafden, maar nefast voor de preventie. “Als iemand met een beperkte hoeveelheid drugs gepakt wordt, riskeert die geen straf.” Een joint opsteken is “niet het einde van de wereld, maar minder onschuldig dan mensen denken”. Zo is de kans op depressie bij cannabisgebruikers drie keer hoger.

Het gedoogbeleid, in voege sinds 2003, geeft bovendien een dubbel signaal aan de samenleving. “Eén van ‘we weten het eigenlijk niet zo goed'”, aldus Van Duyse. “We zijn er een beetje tegen, maar niet helemaal.” Ze zou het niet erg vinden als het wordt afgeschaft.

Wettelijk zijn het bezit en het gebruik van cannabis in België niet toegestaan. Maar voor meerderjarigen wordt aan bezit voor persoonlijk gebruik van softdrugs (3 gram) de laagste vervolgingsprioriteit gegeven. Het parket seponeert systematisch de processen-verbaal. Enkel bij verzwarende omstandigheden of wanneer de openbare orde wordt verstoord, is er wel vervolging.

De regering-Michel I zegt in het regeerakkoord het gedoogbeleid te zullen herbekijken. In Antwerpen wordt de nultolerantieaanpak al toegepast.