RISICO’S XTC OP KORTE EN LANGE TERMIJN: BRON DRUGS EN UITGAAN.NL

RISICO’S XTC OP KORTE EN LANGE TERMIJN: BRON DRUGS EN UITGAAN.NL

Aan het gebruik van XTC zitten risico’s verbonden. Ernstige acute gezondheidsproblemen door XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben zoals oververhitting en watervergiftiging.

XTC verhoogt de lichaamstemperatuur en ontregelt je lichaam. De signalen die je lichaam doorgeeft over dorst, plassen, vermoeidheid en warmte zijn onbetrouwbaar. Dit in combinatie met een warme omgeving en lang dansen drinken kan leiden tot oververhitting. Hoe hoger de dosering MDMA in XTC, hoe groter de kans op oververhitting. Maar oververhitting kan ook voorkomen bij pillen waarin PMMA zit. Sommige mensen zijn zo gevoelig voor XTC dat kleine hoeveelheden bij hen al voor oververhitting zorgen. Als iemand door XTC-gebruik overlijdt, is er meestal sprake van oververhitting.

Meer over oververhitting en hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Watervergiftiging

Door het slikken van XTC krijg je een droge mond/dorst. Daardoor hebben mensen de neiging om veel water te drinken. Voldoende drinken is belangrijk, maar te veel water drinken in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Door XTC komt er meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij. Door dit hormoon kun je niet goed plassen, zodat het water in je lichaam blijft. Als je veel water drinkt in korte tijd, terwijl je lichaam het niet kwijt raakt, kun je een watervergiftiging krijgen. Hier kun je aan overlijden.

Meer over watervergiftiging en hoe je het kunt voorkomen.

Serotoninesyndroom

Het serotonine syndroom wordt veroorzaakt door een te hoog serotoninegehalte in het centrale zenuwstelsel. Zowel XTC als antidepressiva zorgen voor een verhoogde hoeveelheid serotonine. Combinatie van XTC met SSRI’s of TCA leidt doorgaans niet tot het serotoninesyndroom, maar bij erg hoge doseringen valt dit niet uit te sluiten. Net als zeer hoge doseringen MDMA, of het combineren van XTC met speed, cocaïne, AD(H)D medicijnen (dexamfetamine, Ritalin) of L-tryptofaan (tijdens XTC gebruik in plaats van erna). Echt gevaarlijk is de combinatie XTC en MAO-remmers. Dit wordt ten zeerste afgeraden. 

Meer over het serotoninesyndroom en hoe je het kunt herkennen.

Andere (lichamelijke) problemen

XTC kan schadelijk zijn voor je nieren en je lever. De nieren en de lever zijn de ‘grote schoonmakers’ van je lichaam. De kans op schade aan deze organen neemt toe als je lichaamstemperatuur stijgt. Daarnaast ontstaan soms ernstige problemen met hart en vaten (bijvoorbeeld een infarct). Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals bestaande lichamelijke klachten. Maar niet voor ieder geval is een duidelijke oorzaak te vinden. Andere problemen die zich kunnen voordoen bij XTC: kaakklem, bewusteloosheid en opwindingsdelier (zie Eerste Hulp).

Dip

Sommige gebruikers van XTC blijven ook de volgende dag een licht na-effect voelen. Dat kan een prettig gevoel zijn maar ook leeg en gedeprimeerd. Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Dit gevoel gaat meestal weer weg op dag 4 en heeft voornamelijk te maken met slaaptekort en niet zozeer met het gebruik zelf. Bij veel en vaak gebruik kan dit gevoel zelfs maanden duren. 

Gebit

Door XTC kun je gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken. Ook maak je minder speeksel aan (de natuurlijke reiniger van je gebit). Dit kan schadelijk zijn voor je gebit.

Seks

Door XTC voel je je sneller tot anderen aangetrokken en krijg je zin om anderen aan te raken. Gecombineerd met een zorgeloze stemming kan dat sneller tot onveilige seks leiden. Ook is de kans groter dat je iets doet waar je later spijt van hebt.

Hersenbeschadiging

Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Die veranderingen zorgen er vaak voor dat het geheugen minder goed werkt. Je onthoudt dingen minder goed en je komt bijvoorbeeld minder snel op woorden. Dit kun je zien als een beschadiging. Hoe vaker je neemt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. Het risico wordt ook vergroot wanneer je in een warme ruimte bent, veel danst/beweegt en tussendoor niet afkoelt. Na stoppen lijkt herstel op te treden maar het is nog onduidelijk hoe snel dit gaat en of je weer helemaal de oude wordt.

Verslaving

XTC is niet lichamelijk verslavend: je lichaam gaat niet protesteren als je stopt met het gebruiken van XTC. Geestelijke afhankelijkheid komt wel af en toe voor. Je ziet dan dat mensen uitgaan zonder XTC niet meer leuk vinden. Als je vaak XTC gebruikt, treedt tolerantie op voor de effecten van XTC. Het typische XTC ‘love’ gevoel wordt steeds minder. De stimulerende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

‘Vreemde’ klachten

Sommige mensen blijven lange tijd na gebruik van XTC dingen anders zien of voelen. Ze zien bijvoorbeeld patronen of bewegende deeltjes in hun beeld. Of hebben opeens het gevoel dat anderen of het eigen lichaam ‘vreemd’ is. Ook schokjes in je hoofd komen voor. 

Mensen met deze klachten door gebruik van XTC kunnen terecht bij het Landelijk medisch spreekuur partydrugs.

Loop jij extra risico?

Mensen met (aanleg) voor psychische problemen: XTC kan angstaanvallen en psychoses versterken. Bij langdurig gebruik kunnen zich ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen voordoen. Mensen met astma, een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie moeten zeker geen XTC gebruiken. Door de combinatie van XTC en astmamedicijnen kan de bloeddruk gevaarlijk stijgen.