Reactie en commentaar op Manifest Joint Regulation, van 31 januari 2014

Betreft: reactie en commentaar op Manifest Joint Regulation, van 31 januari 2014

Voorschoten, 12 februari 2014

Geachte leden van de Tweede Kamer, Ministers,

Twee PvdA burgemeesters (Heerlen, Eindhoven) en een D’66 wethouder (Utrecht) zijn de initiatiefnemers van het Manifest Joint Regulation, dat op 31 januari 2014 werd gelanceerd met he plan [met een onbekende hoeveelheid belastinggeld] de cannabisteelt voor de coffeeshops (de achterdeur) in Nederland te reguleren. Zij willen een landelijk stelsel van gereguleerde hennepteelt omdat:

1. de gezondheid van 450.000 cannabisgebruikers niet wordt beschermd
2. de veiligheid van de wijken onder druk staat
3. de [georganiseerde] criminaliteit gerelateerd aan softdrugs door het huidige beleid nauwelijks effectief is aan te pakken.”

Moedige Moeders vinden het opmerkelijk dat:

1. de bescherming van 450 000 cannabisgebruikers gaat boven de resterende 16,2 miljoen inwoners in ons land;
2. in bovengenoemd punt 3. alleen sprake is van effectief aanpakken van softdrugs, en niet ook van de harddrugs.

Dit Manifest, waar deze burgemeesters nu op inhaken, is één van de velen die in diverse landen van Europa de afgelopen tijd zijn uitgebracht door pro-legalisatie groepen. Het is vooral bedoeld om de discussie in die richting te brengen. Het sympathiek ogende ‘reguleren’ is echter een proces, waarin, indien eenmaal gestart, onomkeerbaar het accepteren en legaliseren van cannabis aan de orde is en nog erger, later ook van andere drugs.

Wij zijn echter verheugd dat de Minister van Veiligheid & Justitie zich, door zijn expliciete positiebepaling, tegen de voorgestelde plannen van het Manifest heeft opgesteld.

Zie hier de verstuurde brief.