Overzicht drugs

Cannabis

Hieronder vallen hasj en wiet. Door het gebruik kun je high of stoned worden. Als je high bent, voel je jezelf vrolijk. Als je stoned bent, word je sloom. Deze middelen kunnen zorgen dat je ontspant, minder geremd wordt, je zintuigen beter werken en je gevoel voor tijd en ruimte kan beïnvloed worden. Als je het rookt, werkt het na enkele minuten en het effect houdt 2 tot 4 uur aan. Als je wiet of hasj eet, bijvoorbeeld in spacecake, werkt het meestal pas na 1 of 2 uur. De effecten duren meestal veel langer, wel tussen de 4 en 6 uur. Bij sommigen kunnen de knaleffecten 12 uur later nog te voelen zijn. Het is gemakkelijk om er teveel van binnen te krijgen, dan zijn de effecten nog heftiger.

Cocaïne

Deze drug is afkomstig van de bladeren van de cocablad uit Zuid-Amerika. Het is een witte kristalachtige poeder.
De werkzame stof is cocaïnehydrochloride. Het poeder wordt meestal in een lijntje gelegd en met behulp van een kokertje of rietje opgesnoven via de neus. Het komt snel in de hersenen. Het geeft een opgewekt en energiek gevoel. Het werkt in op de stoffen in de hersenen zoals dopamine en adrenaline. Er is steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen omdat er een tolerantie ontstaat. De volgende dag voelt iemand zich vaak down en vermoeid. Daarom is de behoefte naar opnieuw gebruiken erg groot en is de kans op verslaving groot.

Crack

Dit wordt ook wel basecoke genoemd en het is een bewerkte vorm van cocaïne, waarbij het rookbaar is gemaakt. Het wordt verhit, voordat het wordt gerookt en valt uiteen. De rook bevat weinig cocaïne. Crack wordt bij 90 graden rook en valt pas bij 200 graden uiteen in andere stoffen. In het lichaam is het effect hetzelfde als bij snuifcocaïne. Crack komt snel in het lichaam terecht en komt bijna direct in de hersenen. De effecten zijn heviger en de risico’s veel groter. Crack is een vorm van cocaïne, waarvan het effect het sterkst is. Het geeft een trip van ongeveer een kwartier en het is erg verslavingsgevoelig.

XTC

Deze drug komt voor in pillen, poeders en kristallen. Het werkt stimulerend, je hebt energie en voelt je wakker. Er kan ook een bewustzijnsverandering optreden, waardoor je muziek en kleuren anders waarneemt. Er ontstaat meer behoefte aan lichamelijk contact en knuffelen. Het wordt ook wel de “love drug” genoemd. Het hart gaat sneller kloppen en de pupillen worden groter. Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, zweten, duizeligheid en hoofdpijn. Na het innemen duurt het ongeveer een half uur tot een uur voordat het begint te werken. Het effect houdt tussen de 4 en 6 uur aan. De werking ligt ook aan je postuur, dosis en je geestelijke gesteldheid. Na afloop kun je last hebben van een lusteloze stemming.

Speed Dit middel wordt in poedervorm ingenomen en begint na een kwartier tot half uur te werken. Meestal wordt het opgesnoven via de neus. Je voelt je actief, helder, goed, zelfverzekerd en opgewekt. Het hart klopt sneller en je bloeddruk gaat omhoog. Je hebt geen zin in slapen en eten. Na 4 tot 8 uur is het uitgewerkt.

GHB

Deze drug heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel. GHB wordt meestal gemixt in een drankje, maar het kan ook puur gedronken worden. Het geeft een ontspannend gevoel, waarbij je opgewekt en vrolijk kunt worden. Angsten en remmingen verminderen en het libido kan toenemen. Na 5 tot 30 minuten werkt het en de effecten houden ongeveer 3 uur aan. Op een lege maag werkt het sneller dan een volle maag. Het komt wel eens voor dat GHB stiekem in een drankje wordt gedaan en dat het slachtoffer
seksueel wordt misbruikt.

LSD

Dit middel is ontworpen als medicijn, maar dat was geen succes. Het wordt nu als drug gebruikt en het is een sterk tripmiddel.
Het is verkrijgbaar in tabletjes, papertrips (eetbaar papier), dunne schilfertjes of in poedervorm. Bij doorslikken is er na 30 tot 90 minuten effect. Hoe lang de werking duurt varieert, maar het kan tussen de 6 en 12 uur duren. Bij sommigen werkt het langer en kunnen er nog 24 uur na-effecten zijn. De effecten zijn onder andere een euforisch gevoel krijgen, energie hebben en een versterking van prettige gevoelens. De beleving wordt anders en zintuigen lopen in elkaar over. Een trip is onvoorspelbaar en kan ook negatieve effecten hebben zoals: negatieve gevoelens, paniek, angst en psychosen.

Heroïne

Dit is een sterk verdovend middel en ook zeer verslavend. Al snel ontstaat er een lichamelijke afhankelijkheid. Ook is er al snel meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Uiteindelijk wil de gebruiker het alleen nog maar gebruiken om de onthoudingsverschijnselen te onderdrukken. Het wordt gemaakt uit ruwe opium die uit de papaverplant wordt gehaald. Meestal is heroïne vermengd met paracetamol en/of cafeïne. Heroïne wordt meestal geïnjecteerd of op aluminiumfolie gelegd en met een
aansteker verhit. Dit laatste wordt ook wel chinezen genoemd en de vrijgekomen damp wordt door een kokertje opgezogen. Na inname begint het al snel te werken.