Moeders tegen drugs verenigd Drugsverslaafde kinderen. Moedige Moeders helpt. Maar die wil, zegt Ans van Zeeland, ook meer actie.
HAPS – Ze mag dan – ‘gelukkig’ – geen ervaringsdeskundige zijn, het doet niets af aan de gedrevenheid waarmee Ans van Zeeland zich inzet voor Moedige Moeders.
De organisatie van moeders van jonge drugsgebruikers (zie ook het artikel hiernaast) heeft in de Hapse een enthousiaste voorzitter gevonden. Morgen houdt Moedige Moeders een landelijke vergadering in Cuijk. En alhoewel de meeste lokale afdelingen zich in andere delen van het land bevinden, sluit Van Zeeland niet uit dat over een poosje ook in deze regio ‘moedige moeders’ opstaan en zich verenigen.
„Laten we onszelf vooral niet voor de gek houden en denken dat drugsproblematiek zich alleen in de grote steden voordoet. Het is overal, ook de jongeren op het platteland, ook de jeugd hier in Haps gebruikt drugs. En dat de gevolgen soms desastreus zijn, dat wordt te weinig erkend. Oók door gemeentebesturen”, zegt ze. „En zelfs door politici”, erkent Van Zeeland, die zelf kandidaat-raadslid is voor het CDA in Cuijk en lid van het bestuur van de Brabantse CDA-afdeling.
Die functie bracht haar ook in contact met Moedige Moeders.
„Weet je dat inWest-Brabantse steden als Bergen op Zoom en Roosendaal het drugstoerisme enorm groot is? Weet je dat in Roosendaal elk weekend 30.000 mensen drugs komen scoren?”
Veel gemeentebesturen steken hun kop in het zand, zegt ze. Willen niet weten dat de kinderen in hun gemeente worden blootgesteld aan drugs, dat er problemen zijn in de gezinnen. Ze noemt Nijkerk als voorbeeld, een Gelderse gemeente waar christelijke partijen als SGP en ChristenUnie maar ook CDA sterk zijn. „Die gemeente beweerde bij hoog en bij laag dat haar jeugd niet of nauwelijks drugs gebruikte. Een bemiddelde sympathisant van Moedige Moeders zei: dan betaal ik een onderzoek. Er werd een onderzoek gedaan naar het rioolwater, kostte zo’n 4.000 euro. En wat was de uitslag? Gemeten naar de omvang van de gemeente werden er méér drugs gebruikt dan in belangrijke steden. Alleen al wat het gebruik van amfetamine, speed, betreft, staat Nijkerk nu op de derde plaats van Europa, na Amsterdam en Antwerpen. En als het om cocaïne gaat, op nummer tien van de Europese lijst.”
Het gebruik van drugs door jonge kinderen kan een heel gezin ontwrichten, zegt Van Zeeland.
„Echtscheiding is niet zelden het gevolg. Ouders weten zich vaak geen raad met kinderen die verslaafd zijn geraakt. Die kinderen zijn de weg kwijt, maar de ouders evengoed. Bij wie kunnen ze terecht? Je moet een flinke drempel over om in je omgeving te vertellen dat je kind aan drugs verslaafd is. Om over de financiële gevolgen, voor zo’n gezin maar ook voor maatschappij, nog maar te zwijgen.”
Met name synthetische drugs, pilletjes en GHB, zijn veel te gemakkelijk te verkrijgen, zegt Van Zeeland. „In Brabant zijn al doden gevallen onder jongeren die GHB gebruikten. Van wiet wordt gezegd dat het zo erg niet is. Als je maar weet dat de hasj van tegenwoordig net zo krachtig is als de harddrugs van vroeger.”
Moedige Moeders wil meer zijn dan alleen een praatgroep voor ouders die steun bij elkaar zoeken. Hoewel hulpverlening hoog in het vaandel staat en ouders die hulp zoeken dag en nacht (zie de website) worden geholpen.
De club wil dat de drugsproblematiek hoger op de agenda van de overheid komt. „Natuurlijk zijn er organisaties mee bezig. Zoals Novadic- Kentron in deze regio. Maar wat ons betreft kan het allemaal een tandje hoger. Er moet veel meer aan preventie worden gedaan en wij willen daarbij helpen. Met onze website, met de uitgave van voorlichtingsmateriaal, samen met andere organisaties.”
Volgens Moedige Moeders ontkennen veel gemeentebesturen het gebruik van drugs door de jeugd.