Meerderheid laakt tolerante beleid in Nederland

’Drugs nergens toestaan’

Festivalbezoek en pillen lijken tegenwoordig hand in hand te gaan, dit tot afgrijzen van ruim 70 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Als je jong bent lijkt het allemaal spannend, maar het is rotzooi en gevaarlijk”, zegt er een.

Het Rode Kruis ziet steeds meer festivalbezoekers met drugsvergiftigingen bij de EHBO terechtkomen en is daarom de campagne ’Hoe overleef ik een festival?’ begonnen.

De meerderheid van de lezers maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. „Het loopt absoluut uit de hand”, aldus een respondent uit Bussum. „Onder tieners in deze omgeving is het een plaag, 99 procent blowt en niet alleen hier is het een probleem geworden. Lees Urk, lees Amsterdam, lees Nederland.”

Een andere respondent ziet het met eigen ogen gebeuren en zegt: „Ik breng ze regelmatig met de bus naar festivals. Ronduit triest hoe ik deze jongeren terugbreng, vooral de meisjes lijken meer te gebruiken.”

Twee op de drie stellingdeelnemers vinden dat gemeenten geen vergunningen moeten verlenen aan festivals waarvan bekend is dat er drugs gebruikt worden. „Gewoon verbieden”, zegt een van hen. „En als dan alle festivals verboden moeten worden, jammer dan.”

Iemand die veel op festivals komt, geeft toe: „Geloof me, er wordt veel geslikt, zeker 95 procent van de bezoekers doet het.” De meesten begrijpen niet waarom er niet gefeest kan worden zonder xtc en andere drugs. „Bijzonder sneu als je geen lol kunt hebben zonder pilletjes”, reageert iemand.

Ruim een kwart vindt een pilletje op een festival best kunnen mits het verstandig wordt gebruikt. „Iedereen wil wel eens ontdekken. Beter dat dit gereguleerd wordt. Uitbannen werkt niet. Het werkt illegale handel in softdrugs in de hand en het gebruik van harddrugs wordt nog ongecontroleerder.”

De voorstanders vinden dat af en toe blowen of een xtc-pilletje geen kwaad kan. „De gevaren van drugs zijn zwaar overschat”, zegt een van hen. Een ander stelt: „Van een pilletje wordt de sfeer gemoedelijk, terwijl alcohol vaak leidt tot agressie”.

Maar de meerderheid denkt daar anders over. „Ze weten niet wat voor rotzooi ze slikken en daar komen nog vele liters bier bovenop. Het zal weer raak zijn deze zomer”, voorspelt een respondent.

Voor- en tegenstanders wijzen op het belang van goede voorlichting. „Informeren is het enige wat je kunt doen.” Eén pilletje kan verstrekkende gevolgen hebben, zo betogen deze respondenten. Jongeren moeten zich daarvan bewust zijn. Menigeen vindt dat gebruikers zelf moeten opdraaien voor de kosten als het fout gaat.

Velen betreuren het dat het sinds 2002 niet meer mogelijk is om drugs te laten testen op festivals en feesten. Ruim de helft zou graag zien dat zulke testen weer terugkeren. „Je weet van tevoren al dat mensen drugs meenemen en dat het verkocht wordt, alleen weet je nu niet of het een goeie pil of een giftige is. Mensen gebruiken toch en zo krijg je meer ongelukken.”

Veel beter nog is een zerotolerancebeleid, meent twee derde. Een deelnemer zegt: „Ik zou er trots op zijn als we onze festivals kunnen aanprijzen als geweldig en veilig en drugsvrij. Als ouder van een tiener geef ik dan ook eerder toestemming en bespaart me dat heel veel stress.”

Margo Stols