Jongeren van 14 tot 24 jaar raken het meest verslaafd aan cannabis

Jongeren van 14 tot 24 jaar raken het meest verslaafd aan cannabis

Jongeren van 14 tot 24 jaar raken het meest verslaafd aan cannabisVUGHT – Jongeren van 14 tot 24 jaar raken het meest verslaafd aan cannabis. Van de 809 jongeren die bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron in behandeling zijn, gaat het in 303 gevallen op cannabis. Op nummer twee staan opwekkende middelen als cocaïne en amfetamine met 111 cliënten. Dat staat in het jaarverslag van Novadic-Kentron over 2016.

 
Peter Greeven, hoofd behandelzaken, vindt de gevolgen van cannabisgebruik worden onderschat. ,,Jongeren gebruiken vaak al vanaf 13, 14 jaar. Niet zelden stagneert hun ontwikkeling daardoor bijna volledig. Ze presteren niet meer op school, werk
en niet en komen tot niks meer. Als ze dan op hun 24ste bij ons terecht komen omdat ze zien dat hun leeftijdsgenoten wél verder gaan met hun leven, staat hun ontwikkeling al tien jaar stil. Maar omdat de problemen zich heel langzaam en onopvallend opbouwen, blijft dit probleem grotendeels onzichtbaar. Cannabis is een sluipmoordenaar die zich in een rustig hoekje schuilhoudt, maar ondertussen wel je hele leven laat stagneren.”